Skulder och lån:

 

I livet kommer det stunder när man behöver pengar som inte finns, det kan handla om pengar till en ny bil osv. I vissa av dessa fall kan det bli så att man blir tvungen att ta ett lån men innan man gör så kan det vara bra att ha läst på lite om hur det går till. Vi på Easy economics har därför skrivit upp en del fakta och saker man bör tänka på kring lån.

 

Några tips du bör tänka på när du tar ett lån:

 

  • Det första du bör göra innan du tar ett lån är att fundera över ifall du verkligen har råd att ta ett lån då det förekommer extra utgifter som exempelvis räntor.

 

  • Kolla vad den effektiva räntan är på ditt lån.

 

  • Kolla ifall du verkligen behöver ta detta lån eller ifall du kan spara egna pengar istället.

 

Detta inträffar när du inte betalar tillbaka ditt lån:

 

Förfallodag: Det som händer när du börjar låna pengar är att den du lånat pengar av skickar en faktura. I fakturan finns det med instruktioner om hur stor mängd pengar du ska betala tillbaka och det sista datum som det ska vara inbetalt, det datumet kallas med andra ord för förfallodatum

 

Påminnelse: Ifall du inte betalar tillbaka pengarna i tid innebär det att du får en påminnelse som ska hjälpa dig att komma ihåg att du ska betala tillbaka pengarna. Det är inte alltid garanterat att du får en påminnelse och du riskerar därför att få kontakt med ett inkassoföretag ifall du fortfarande inte betalat tillbaka. Det kan därför vara bra att du hör med företaget du lånat ifrån och kollar vad som gäller ditt lån. För påminnelsen brukar det oftast skickas en extra avgift för att täcka kostnaderna som det kostar för företaget att skicka påminnelsen.

 

Inkasso: betalar du inte tillbaka påminnelseavgiften så resulterar det i sin tur att din skuld hamnar hos ett inkassoföretag. Inkassoföretagens uppgift är att se till så att pengarna du är skyldig kommer tillbaka. Med inkasso kan du förhandla om exempelvis räntor och betalningsvillkor för att underlätta din betalning.

 

Kronofogden:  Har pengarna fortfarande inte kommit in till företaget kan ärendet skickas vidare till kronofogden. Du får först ett brev av kronofogden som med andra ord kallas för betalningsföreläggande, detta brev innehåller information som du ska läsa igenom ordentligt. Brevet innehåller ett så kallat delgivningskvitto som du ska skicka tillbaka för att låta kronofogden veta att du tagit del av brevet. Anser du att kravet som kronofogden skickat är felaktigt har du tio dagar på dig att tillbakavisa kravet. Väljer du att inte tillbakavisa kravet eller betala hela skulden så går kronofogden in och beslutar sig om hur de ska gå tillväga. Beslutet eller som med andra ord kallas för utslag är ett intyg på att långivaren har rätt att kräva att du ska betala tillbaka din skuld.

 

Konsekvenser med att inte betala tillbaka ditt lån:

 

Betalningsanmärkning: Betalar du inte tillbaka din skuld så får du en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen visar att du inte har kunnat betala tillbaka lån eller liknande och att du inte kan sköta din ekonomi. Betalningsanmärkningen kan vara problematiskt när du exempelvis ska teckna abonnemang, skaffa sig ett nytt lån eller köpa saker på kredit.

 

Utmätning: När långivaren har fått skulden fastställd så innebär det att långivaren har rätt att göra en utmätning av dig. En utmätning innebär alltså att kronofogden kollar ifall du har resurser med ett värde som motsvarar det du är skyldig. Kronofogden har i sin tur rätt att ta dina eventuella resurser som utbyte mot skulden.

 

Sms lån:

Sms-lån, även så kallat snabblån är något som lancerades i sverige 2006 och varit en succé sedan dess. Snabblån är något som förekommer ofta bland personer som snabbt vill ha tillgång till pengar, vilket brukar vara en fälla för många.  När snabblån blir upprepande så kan det vara svårt att sluta, då man alltid hamnar efter med andra utgifter månaden efter. Man hamnar efter på grund av att bankerna ofta vill ha en återbetalning inom 30-60 dagar efter lånet har gjorts.

 

Låntagare anser att ta ett sms-lån är smidigt då det oftast låneprocessen görs via ett enkelt sms utan någon kreditupplysning på låntagaren ifråga, det är en av anledningarna till varför många använder sig av just det.

 

När man tar ett snabblån så tillkommer det en effektiv ränta. Det är en procentuell sats som du betalar för att ta lånet. Detta är något många låntagare missar/inte förstår när dom tar snabblån. Den effektiva räntan är väldigt hög, nästan flera hundra procent. Genom att jämföra olika bankers effektiva ränta så kan du lättare se vilken bank du ska välja, och inte bara bli lockad av så kallade “lockpriser” eller reklam.
Våra rekommendationer är att försöka undvika onödiga snabblån och istället spara tills du kan köpa saken du vill ha. Om du verkligen är i nöd av snabba pengar och behöver ta snabblån, ta bara ett lån i taget! Om du tar två lån efter varandra så blir det två lån att betala av samtidigt. Planera då istället ut när det är rimligt att ta ett till lån för att inte bli skuldsatt i en längre tid.

Källor:

http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Socialt-och-ekonomiskt-stod/Ekonomiskt-stod-och-radgivning/Budget–och-skuldradgivning/Det-har-hander-om-du-inte-betalar-rakningen-i-tid/

http://www.hallakonsument.se/pengar-och-ekonomi/lana-pengar/om-du-inte-kan-betala/

https://www.easycredit.se/kundtjanst/fakta-om-smslan/