Budget:

För att kunna hushålla med sina pengar och kanske åka på den där resan du alltid velat åka på behöver du sätta upp en så kallad budget. I budgeten skriver du dina intäkter och utgifter för att sedan avgöra hur mycket pengar du lägger ut i jämfört hur mycket du får in.

Människor har en tendens till att spendera pengar på saker som dom inte riktigt behöver utan att tänka på det. För att undvika att spendera allt för mycket pengar på t.ex snabbmat,tobak,mobilabonnemang osv. Bör du sätta upp en budget. Det finns många unga människor som hamnar hos kronofogden eftersom de spenderar pengar på helt fel saker och sätter sig i skulder då de inte tänker på konsekvenserna.

 

Det finns många saker som du bör få med i en budget här är vad vi tycker är viktigast att få med i din budget.

  • För det första så ska du skriva upp dina inkomster för att se hur mycket du får in varje månad.
  • Det är även viktigt att göra en årsöversikt för att se hur mycket av dina pengar som går åt till fasta utgifter eftersom det är oftast det dyraste. Genom att se hur mycket du spenderar på fasta kostnader  kan du se hur mycket du kan spendera på rörliga kostnader till exempel mat,kläder osv.

Hur gör man en budget?

Detta är ett exempel på hur man kan sätta upp en budget. Chrisse är 19år och har gått ut gymnasiet och arbetar just nu på café där han drar in 15000 kr varje månad. Chrisse ska åka på en festival med sina vänner om 5 månader och måste därför spara ihop tillräckligt med pengar för resan, hotel osv. Hela resan kostar 20000 kr och Chrisse måste därför spara ihop 4000kr varje månad. Utöver sin resa måste han även buffertspara 1500kr varje månad ifall några oväntade kostnader skulle uppstå. Eftersom han vet hur mycket han behöver spara så kan han enkelt sätta upp en budget på hur mycket pengar han får spendera på allt annat utöver hyran.

 

Månad Hyra Mat Kläder Sparande Övrigt
1 4500 2000 1000 4000+1500 2000
2 4500 2000 1000 4000+1500 2000
3 4500 2000 1000 4000+1500 2000
4 4500 2000 1000 4000+1500 2000
5 4500 2000 1000 4000+1500 2000

 

Detta var ett exempel på en ung kille som skaffat lägenhet och en stadig inkomst men  ifall du inte har en lägenhet eller stadig inkomst är det viktigt att skaffa det och redan som ung för att börja spara inför det stora köpet av sin första lägenhet eftersom det är ett av det största köpen man göra som ung vuxen.

Tips för att förbättra sin privata ekonomi:

  • Jobba extra! För dig som studerar kan det vara ett bra tips att försöka skaffa sig ett extrajobb där du jobbar på exempelvis helger. Genom ett extrajobb så bidrar du med extra pengar som gör det lättare för dig att klara dig ekonomiskt och att spara pengar till önskemål. bortsett från att extrajobbet hjälper dig ekonomiskt så ger det dig också erfarenheter och meriter som gör det lättare för dig att i framtiden söka jobb och komma ut på arbetsmarknaden.

 

  • Gör en buffert! Genom en buffert kan du försäkra dig att ha pengar vid oförutsedda utgifter och händelser som exempelvis att bilen plötsligt slutar funka eller att man plötsligt får slut på pengar. Oftast brukar man säga att en säker buffert består av ett värde som innefattar en till två månadslöner. Vi rekommenderar också att buffertspara med lågrisk, det vill säga i exempelvis banker eller möjligtvis fonder för att inte riskera att bli av med sitt sparande.

Tänk på att det lilla blir mycket! I våra liv är det enkelt att man lägger mycket pengar på småsaker som exempelvis snabbmat, sötsaker, kläder etc. Till en början kan de små summorna kännas som ingenting men tittar man över ett år så blir det en hel del pengar. Vi på Easyeconomics tycker därför det är viktigt att blicka över hur mycket man exempelvis lägger på att äta ute varje månad för att få en överblick över vilka summor det handlar om för att i sin tur kunna se vilka utgifter man kan skära ner på.