Äktenskapsförord och samboavtal

Samboförhållande:

Någon gång i livet kommer tiden då du vill flytta ihop med en partner (eller kompis).  När detta sker kallas ni sambos. Det är inte bara ett stort steg i ett förhållande men även juridiskt.

Samboförhållande innebär att man bor tillsammans med någon och sambolagen gäller dess förhållande. När man flyttar tillsammans är det viktigt att veta att sambolagen finns, för att slippa en onödig tvist mellan sambos och dess bodelning kan det vara smart att skriva ett samboavtal. Sambolagen innebär att sambon ska få lika mycket (av bostad och bohaget som har köpts för gemensamt bruk) efter att de splittras.

Det är viktigt att veta att sambon inte har någon arvsrätt, även fast man har varit sambos i över 20 år så spelar det ingen roll för sambolagen säger annat. De finns dock en så kallad skyddsregel för sambos om någon av de dör. Den kvarlevande sambos har då enligt skyddsregeln rätt till två basbelopp ( Ca 44 000 kr)

Samboavtal :Ett samboavtal är ett smart och smidigt sätt att undvika problem vid bodelning. När man skriver ett samboavtal så går man ofta med att reglerna om bodelning ej ska vara giltig för ens samboförhållande. Några viktiga punkter för att skriva ett korrekt samboavtal är:

  • Det måste vara skriftligt
  • De behöver ej vara bevittnat
  • påskrivet av båda parterna

Källor:

http://www.dn.se/ekonomi/sa-skyddar-du-dig-med-samboavtal/ och Lex Privatjuridik (Författare: Eva Lundberg, Mikael Pauli, Erik Öman)